- Węże do substancji spożywczych i farmacji
Węże spożywcze do substancji spożywczych i farmacji
- Info
- Bestsellery
Bestsellery w tej kategorii
Węże do substancji spożywczych
posiadają certyfikaty dopuszczenia
do kontaktu z żywnością
Węże spożywcze - podział ze względu na zastosowanie
Węże przemysłowe do substancji spożywczych Transmetal są wykonane z przeźroczystego PCV i wzmocnione galwanizowaną stalową spiralą.
Węże spożywcze Transmetal są przeznaczone do pracy w temperaturach -10°C do +60°C. Węże spożywcze Transmetal są elastyczne, odporne na ścieranie, stosuje się je do przesyłu wody (także pitnej), płynów o małej zawartości tłuszczu, substancji spożywczych, chemikaliów oraz alkoholu o stężeniu do 25%.
Wąż Transmetal jest ssawno-tłocznym wężem spożywczym i został wykonany z nietoksycznych, wolnych od metali ciężkich materiałów. Ekonomiczną alternatywą dla tego węża jest wąż spożywczy Transliquid.
Węże przemysłowe do substancji spożywczych Mallatrans są przeznaczone do przesyłu wody przemysłowej i do picia, powietrza, gazu, a także płynnych i półpłynnych produktów spożywczych oraz lekkich chemikaliów w temperaturach od -10°C do +60°C. Węże spożywcze Mallatrans są odpowiednikiem technicznego węża z PCV ale z dopuszczeniem do kontaktu z substancjami spożywczymi. Węże spożywcze tej serii są wykonane z pozbawionego smaku i zapachu polichlorku winylu.
Węże przemysłowe do substancji spożywczych Transliquid są bardzo elastyczne i charakteryzują się gładką ścianką wewnętrzną węża. Ich przeznaczenie to głównie przesył wody pitnej, substancji o niskiej zawartości tłuszczu, a także alkoholi o stężeniu do 28%.
Węże spożywcze Transliquid podobnie jak wąż spożywczy serii Transmetal spełniają wymogi dyrektywy Unii Europejskiej dotyczącej materiałów przeznaczonych do kontaktu z substancjami spożywczymi, dlatego mogą być stosowane jako węże do wody pitnej.
Węże silikonowe Rausil są szeroko stosowane w branży spożywczej dzięki jakości zgodnej z normą FDA 177.2600 przeznaczenia do płynnych substancji spożywczych i z wymaganiami BfR. Węże spożywcze Rausil wykonane są z lekkiego, półprzezroczystego, bezzapachowego silikonu. Węże silikonowe Rausil zachowują swoje właściwości mechaniczne w niskich i wysokich temperaturach. Są odporne na temperaturę od – 60 ˚C do +180 ˚C, co sprzyja trwałości takiego węża, kiedy narażony jest na trudne warunki pracy. Może być wykorzystywany jako wąż do wody pitnej i napojów.
Gumowe węże do substancji spożywczych tj. do alkoholu (Agraspirits i Agrawine) oraz do mleka (Agramilk) wykonane są one z bezwonnych, półprzeźroczystych i nietoksycznych materiałów. Jakość tej grupy węży spożywczych potwierdzają normy FDA 177.2600 i BfR dopuszczenia do kontaktu z substancjami spożywczymi. Jest to grupa węży ssawno tłocznych dedykowana transportowi wina, piwa, napojów alkoholowych, czystego etanolu 96%, apirytusu czy produktów tłustych i oleistych. Temperatura pracy tych węży wynosi od -40 do +120 0C.
Clear Line to seria lekkich, elastycznych i miękkich węży igielitowych. Węże igielitowe tej serii o konstrukcji PCV (PCW, PVC). Wąż igielitowy do pracy przy ciśnieniu roboczym nawet do 14,5 bar. Oprócz branży spożywczej i farmaceutycznej, węża igielitowego poleca się sektorowi chemicznemu. Ponadto węże igielitowe są odporne na działanie bakterii.
Ostatnią grupą węży oferowanych przez Pneumat System są odciągowe węże ssawne do takich produktów spożywczych jak ziarno, cukier, kukurydza, mąka itd. Węże Poliuretano Flex jest wężem o dużej elastyczności oraz wzmocnionym ocynkowaną stalową spiralą.
Faq - Węże spożywcze - Najczęściej zadawane pytania
Węże do substancji spożywczych to elastyczne przewody, które są przeznaczone do transportu płynów, gazów lub ciał stałych w procesach produkcyjnych przemysłu spożywczego. Mogą być wykonane z różnych materiałów, takich jak silikon, kauczuk, PVC lub gumy, w zależności od rodzaju przsyłanej substancji w zależności od wymogów, spełniające odpowiednie normy sanitarne, np. certyfikacja FDA, EU-10/2011.
Węże do substancji spożywczych są stosowane w wielu procesach przemysłowych, takich jak przetwarzanie żywności, produkcja napojów, przechowywanie i transportowanie produktów spożywczych. Mogą być używane do przesyłania mleka, soku, piwa, oleju, syropu, ciasta, mięsa i wielu innych produktów.
Węże do substancji spożywczych powinny być regularnie czyszczone i dezynfekowane, aby zapobiegać rozwoju bakterii, powstawaniu zanieczyszczeń, co jest niezbędne w utrzymaniu wysokiej jakości produktów spożywczych. Węże należy także regularnie kontrolować pod kątem ewentualnych uszkodzeń, w celu uniknięcia wycieków i zagrożenia dla zdrowia operatorów.
Wybór odpowiedniego węża do substancji spożywczych zależy od rodzaju przesyłanych substancji, temperatury, ciśnienia i innych wymagań środowiska pracy. Ważne jest, aby wybrać wąż, który spełnia normy sanitarno-higieniczne i bezpieczeństwa żywności, takie jak FDA (Food and Drug Administration) czy EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).
Opiekunem kategorii jest:
Wojciech Połeć
Product Manager
E-mail: weze@pneumat.com.pl
Biogram
Absolwent Technikum Mechanicznego oraz Politechniki Poznańskiej. W Pneumat. ekspert od doboru węży i przewodów przemysłowych oraz odmuchu sprężonym powietrzem. Interesuję się nowymi technologiami i wykorzystaniem ich w codziennym życiu oraz przemyśle. Prywatnie namiętny czytelnik, fan programów popularno-naukowych, „złota rączka”.
Opiekunem kategorii jest:
Wojciech Połeć
Product Manager
E-mail: weze@pneumat.com.pl
Absolwent Technikum Mechanicznego oraz Politechniki Poznańskiej. W Pneumat. ekspert od doboru węży i przewodów przemysłowych oraz odmuchu sprężonym powietrzem. Interesuję się nowymi technologiami i wykorzystaniem ich w codziennym życiu oraz przemyśle. Prywatnie namiętny czytelnik, fan programów popularno-naukowych, „złota rączka”.
Skontaktuj się z nami wybierając interesujący Cię region