- Jak ocenić potrzeby i dokonać doboru uzdatniania zgodnie z wymaganiami jakości?
Jak ocenić potrzeby i dokonać doboru uzdatniania zgodnie z wymaganiami jakości?
Sprężone powietrze w przemyśle spożywczym i napojów. Jak ocenić potrzeby i dokonać doboru uzdatniania zgodnie z wymaganiami jakości?
Sprężone powietrze jest zwykle wykorzystywane w branży spożywczej w takich procesach, jak napędy maszyn, napełnianie, mieszanie, porcjowanie, sortowanie, transport i pakowanie. Podczas powyższych zadań dochodzi do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu między sprężonym powietrzem, a żywnością.
Poniżej przedstawiamy listę zagadnień, które należy rozważyć przy doborze komponentów lub przed modernizacją sieci sprężonego powietrza.
Zapraszamy także do konsultacji ze specjalistami w Pneumat System, którzy oferują pomoc w optymalizacji i przy szczegółowym wyborze urządzeń.
W artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania:
Na co zwrócić uwagę przy modernizacji instalacji pneumatycznej?
Jakie są wymagania klasy ISO do sprężonego powietrza w zależności od zastosowania?
Jak dobrać komponenty pneumatyczne do branży spożywczej?
1. Sprężone powietrze – kontakt z żywnością (produktem)?
Bezpośrednio
Pośrednio
2. Warunki zewnętrzne – otoczenie:
Gdzie znajduje się czerpnia powietrza? Wpływ na temp. powietrza zasysanego z otoczenia do sprężarkowni.
Potencjalne zanieczyszczenia powietrza zasysanego do sprężarek?
Obecność znacznej koncentracji pyłów, gazy spalinowe, ruch drogowy, gazy emitowane przez firmy produkcyjne zlokalizowane w pobliżu?
3. Lokalizacja sprężarkowni:
W budynku produkcyjnym?
W oddzielnym budynku, w oddaleniu od hali produkcyjnej?
Zasilanie z jednej, centralnej sprężarkowni?
4. Sprężarka:
Rodzaj sprężarek/sprężarki: typ, ciśnienie robocze, czy smarowana olejem – bezolejowa, jej parametry robocze, stan techniczny.
Jakie sprężarki i uzdatnianie były użytkowane wcześniej?
Charakter zapotrzebowania na spr. powietrze (stałe / zmienne) przez maszyny?
Przewidywane zmiany / powiększenie zapotrzebowania na sprężone powietrze?
Stan techniczny (korozja?)
Miejsce zainstalowania (wewnątrz /na zewnątrz oraz przed lub za stacją osuszania)
Spusty kondensatu?
6. Sieć sprężonego powietrza:
Stan techniczny (korozja , nieszczelności, zanieczyszczenia)
Konfiguracja (długość, średnica, materiał, kształt, przebieg: w hali / odcinki na zewnątrz?)
7. Temperatura otoczenia - w miejscach odbioru
Sprężone powietrze użytkowane w temp. ok. 0-4℃ lub niższej?
8. Klasa jakości sprężonego powietrza:
Czy wysoka klasa wg ISO 8573 jest niezbędna dla wszystkich urządzeń w zakładzie?
Przykładowe zalecenia przedstawia poniższa tabela (na przykładzie filtracji Beko Technologies):
9. Układ uzdatniania:
Filtracja wstępna / końcowa
Usuwanie i uzdatnianie kondensatu (spusty, separatory woda-olej – jeśli występuje)
Osuszanie
Opomiarowanie sieci sprężonego powietrza
Przykładowe wymagania jakości powietrza zależnie – Klasy ISO zależnie od zastosowań:
Zastosowanie | Klasa ISO | ||
---|---|---|---|
Pył | H2O | Olej | |
Urządzenia pakujące | 4 | 3 | 3 |
Siłowniki układów pneumatycznych | 3 | 3 | 5 |
Silniki pneumatyczne | 3 | 3 - 1 | 3 |
Zastosowanie | Klasa ISO | ||
---|---|---|---|
Pył | H2O | Olej | |
Precyzyjne regulatory ciśnienia | 3 | 2 | 3 |
Produkcja żywności i napojów | 2 | 6 - 3 | 1 |
Transport pneumatyczny | 2 | 3 | 4 |
Aparaty i urządzenia pneumatyczne | 2 | 3 | 3 |
Układy sterowania pneumatycznego | 2 | 2 | 3 |
Łożyska pneumatyczne | 2 | 2 | 3 |
Turbiny powietrzne | 2 | 2 | 3 |
Produkcja materiałów fotograficznych | 1 | 1 | 1 |
Przemysł farmaceutyczny | 1 | 1 | 1 |
Produkcja półprzewodników | 1 | 1 | 1 |
2022-10-17
Pneumat
Autor:
Krzysztof Kornacki
Specjalista ds.
osuszania i filtracji
Autor:
Krzysztof Kornacki
Specjalista ds.
osuszania i filtracji
Zapisz się do newslettera i zyskaj dostęp do największej pneumatycznej bazy wiedzy!
Zyskaj dostęp do najnowszych artykułów, informacji o nadchodzących targach, wydarzeniach i mobilnych szkoleniach oraz promocjach w naszym sklepie internetowym!